Sa ponosom vam predstavljamo novi MET Design Talk – „Šta umetnost želi: Vizuelna kultura i aktivizam“. Gost ovog Talk-a biće ulični umetnik i arhitekta Andrej Josifovski Pijanista. Uvodna reč i moderator: Svetlana Smolčić Makuljević, dekan na Fakultetu digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan.

 

Dr Andrej Josifovski, inženjer arhitekture, je docent na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a uža naučna oblast su mu Arhitektonske konstrukcije na Departmanu za Arhitektonske tehnologije. Obeležio je prošlu i ovu godinu svojim instalacijama predstavljenim na različitim lokacijama u Beogradu, a samo neke od njih su:

 

„Zlatno doba“, serijal koji je, prema njegovim rečima, inspirisan konstatacijama da živimo u zlatnom dobu, odnosno neprekidnim ponavljanjem u medijima i na društvenim mrežama koliko nam sve dobro ide;

 

 „Kašika za gladne“, kako navodi umetnik, inspiraciju za ovo delo našao je u univerzalnoj priči o raju i paklu, bez obzira na veru, boju kože i nacionalnu pripadnost;

 

„Sačuvajmo naš dom“, za Svetski dan reka, napravio je portret Jovana Memedovića od 4.000 plastičnih boca, kako bi izrazio zahvalnost na ekološkoj svesti i skretanje pažnje javnosti na ogromnu zagađenost reka i jezera u Srbiji;

 

 „Život u kesi“, najnovije njegovo ostvarenje, upozorenje na klimatske promene, gde je krošnja jednog javora u Beogradu privremeno uvijena zastorom spojenih plastičnih kesa.

 

Josifovski se bavi i crtanjem murala. Među poznatijim su: mural junakinje romana leskovačkog pisca Stefana Tićmija Akiko, Plivač, Ronilac i Poruka u boci. Takođe, posebno je privukao pažnju i mozaikom od teniskih loptica sa likom Novaka Đokovića, koji je prvi takvog tipa u svetu.

 

Učestvovao je na velikom broju stručno – umetničkih manifestacija i konkursa, a dobitnik je i nagrade na 43. Salonu arhitekture u kategoriji Eksperiment i istraživanje, za realizovano delo “SAVE OUR HOME“.

 

Ne propustite jedinstvenu priliku da od našeg gosta čujete sve o njegovom dosadašnjem, bogatom umetničkom radu, razvoju karijere, kao i o novim projektima.

 

Prijavite se OVDE >>

 

Vidimo se u petak, 10. decembra u 12h, putem Zoom platforme!