U okviru projekta Univerziteta Metropolitan – „MET Talks“ održaće se novi webinar preko Zoom platforme na temu „(Ne)vidljiva umetnost u doba korone: Street Art“, koji će predstaviti gospodin Andrej Žikić – Artez, vodeći beogradski street art umetnik, čiji murali krase svetske metropole, u razgovoru sa profesorkom i dekankom Fakulteta digitalnih umetnosti Svetlanom Smolčić Makuljević.

 

Cilj MET webinara je da sve prisutne bliže približi i upozna sa time kako žive, stvaraju i definišu stvarnost umetnici u doba globalne pandemije. Istaknuti umetnik Artez u razgovoru sa profesorkom Smolčić Makuljević govoriće o umetnosti murala u doba pandemije.

 

Andrej Žikić je diplomirao na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2013. godine. Proteklih godina bavi se uličnom umetnošću pod pseudonimom – Artez i trenutno je jedan od najistaknutijih domaćih uličnih umetnika. Tokom proteklih nekoliko godina aktivan je na internacionalnoj sceni ulične umetnosti i svoj trag je ostavio u mnogim evropskim gradovima, pored Srbije tu su – Berlin, Zagreb, Helsinki, Rim, Bukurešt, Pariz, ali brojni gradovi širom Brazila i Indije. U pauzama između putovanja živi i radi u Beogradu.

 

Prof. dr Svetlana Smolčić Makuljević je teoretičar i istoričar umetnosti i vizuelne kulture, koja je titulu doktora filozofije stekla na prestižnom državnom univerzitetu u Beču. Autorka je međunarodno priznate monografije Manastir Treskavac, i dobitnica prestižne nagrade iz istorije umetnosti udruženja ULUPUDS za 2019. godinu, kao i brojnih naučnih studija i tekstova. Od 2008. godine na Univerzitetu Metropolitan predaje Istoriju umetnosti i istoriju dizajna. Bavi se kreiranjem koncepta izložbi i piše kataloge. Zajedno sa kolegama i studentima Univerziteta Metropolitan je kustos (autor) izložbi Srednji vek i dizajn, Prvi svetski rat u porodičnim albumima, Dizajn nostalgije, Dizajn sećanja, Dizajn i istorija sporta.

 

Pozivamo vas da budete deo MET webinara i saznate više o street art umetnosti u doba pandemije!

 

Prijavite se OVDE >>

Ne propustite MET dizajn webinar u ponedeljak od 13h!