MET TALKS / Digitalizacija javnog učešća građana u planiranju razvoja grada kroz Web 2.0 i Web 3.0 tehnologije

MET TALKS / Digitalizacija javnog učešća građana u planiranju razvoja grada kroz Web 2.0 i Web 3.0 tehnologije

10.01.2023.

U okviru projekta Univerziteta Metropolitan ,, MET Talks” ugostićemo Ivana Paunovića koji je postdok istraživač i predavač na Bon-Rajn-Zig Univerzitetu primenjenih nauka u okviru Centra za preduzetništvo, inovacije, mala i srednja preduzeća (CENTIM). Takođe je docent na nekoliko univerziteta u Nemačkoj i Srbiji (Ansbah Univerzitet primenjenih nauka, Internacionalni Univerzitet u Nirnbergu, Singidunum Univerzitet) u oblasti razvoja turizma, korporativnog upravljanja i strateškog menadžmenta. Naš gost je doktorirao u oblasti održivog razvoja planinskog turizma na Alpima i Dinaridima a nakon toga se bavio istraživanjem vinskog biznisa i digitalizacije vinske logistike u Ruralnom uslužnom centru Nojštat an der Vajnštrase i Smartfactory u Kajzerslauternu. Poslednjih godina se bavi istraživanjem u oblasti preduzetništva, start-up ekosistema, inovacionih ekosistema i rizičnog kapitala.

 

Dr Ivan Paunović pružiće nam čast da se slušanjem predavanja upoznamo sa digitalizacijom kroz Web tehnologije. Svedoci smo sve veće prisutnosti AR i VR tehnologija u najraličitijim delatnostima. Ove tehnologije počev od razonode i učenja, pa sve do ozbiljnih poslovnih zadataka proširuju naše vidike.

 

Predavanje će se baviti predstavljanjem mogućnosti za korišćenje Web 3.0 tehnologija sa posebnim akcentom na AR (dopunjenu stvarnost) i VR (virtuelnu stvarnost) za kvalitetno, interaktivno i informisano učešće građana u razvoju gradske infrastrukure i građevinskih projekata generalno. Uz kratak osvrt na trenutno stanje sa korišćenjem Web 2.0 tehnologija kroz aplikacije i internet platofrme, kao istorijski razvoj Web 1.0 tehnologija u učešću građana, biće predstvaljene savremen mogućnosti inoviranja procesa prostornog planiranja u gradu kao javnog procesa. Predavanje će predstvaiti savremene primere najbolje prakse u oblasti primene AR/VR tehnologije, kao i razjasniti bitne koncepte u upravljanju i menadžmentu promenama kod primene navedenih tehnologija: inovacije, reinovacije, eksnovacije, društvene inovacije i gavernans.

 

Ne propustite MET Talks u ponedeljak, 16. januara, od 10 časova i 30 u učionici U1 na Univerzitetu Metropolitan, Tedeuša Košćuška 63, Beograd

 
 

PRIJAVITE SE

Ime i prezime*

E-mail adresa*

Zanimanje