MET TALKS/ Autorska prava za likovne i primenjene umetnike i grafičke dizajnere

MET TALKS/ Autorska prava za likovne i primenjene umetnike i grafičke dizajnere

19.02.2024.

U okviru projekta Univerziteta Metropolitan „MET Talks“ ugostićemo Sašu Janjića predsednika i člana upravnog odbora Asocijacije autora na temu Autorska prava za likovne i primenjene umetnike i grafičke dizajnere, a moderator predavanja biće profesorka Fakulteta digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan, Vesna Vasović.

 

Saša Janjić je diplomirao istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Član je saveta SULUV-a i saveta Galerije Doma Omladine. Pored toga, Saša je i predsednik AICA (Međunarodno udruženje likovnih kritičara) u Srbiji od 2012. – 2016. godine. Urednik je i koautor knjige – SERBIART o savremenoj srpskoj umetnosti. Bavi se grafičkim dizajnom i likovnom kritikom. Objavljuje tekstove u dnevnim listovima „Politika“ i „Danas“ kao i u nedeljniku „Vreme“. Član je ULUPUDS-a. Saša je predsednik i član upravnog odbora Asocijacije autora.

 

Asocijacija je organizacija koja je od Zavoda za intelektualnu svojinu dobila dozvolu da na kolektivan način ostvarije autorska prava tako što od korisnika autorskih dela kao što su aukcijske kuće, kablovski reemiteri, fotokopirnice itd. naplaćuje naknade i taj novac prosleđuje autorima. Reč je o naknadama koje se isključivo mogu ostvarivati preko kolektivne organizacije, i nije moguće da se ostvaruju individualno.

“Koliko je važna delatnost Asocijacije prepoznale su i naše istaknute kolege poput Mrđana Bajića, Slavimira Stojanovića Futra kao i mnogobrojini umetnici širom Srbije koji su pristupili Asocijaciji. Asocijacija je neprofitna, članarina se ne plaća, a interes nam je da što veći broj autora ostvari prihode od naknada koje ubiramo jer će tako kulturna scena biti bogatija a cilj našeg poslovanja biti u potpunosti ostvaren. Pridružite nam se u borbi da unapredimo položaj umetnika i zajedno ostvarimo ciljeve važne za celu struku!”-Saša Janjić

 

Ne propustite MET Talks, u sredu 21. februara u 16:00h, na Univerzitetu Metropolitan u Nišu u Kreativnom centru ili nam se pridružite putem ZOOM platforme!

 

PRIJAVITE SE

Ime i prezime*

E-mail adresa*

Zanimanje