“DEMANETIZED” KOLEKCIJA EMILIJE ZDRAVKOVIĆ NA SERBIA FASHION WEEK-U

“DEMANETIZED” KOLEKCIJA EMILIJE ZDRAVKOVIĆ NA SERBIA FASHION WEEK-U

12.05.2022.

Emilija Zdravković stipendistkinja Univerziteta Metropolitan 3. godine na studijskom programu Modni dizajn predstavila je svoju kolekciju pod nazivom “Demanetized”, na prolećnom Serbia Fashion Week-u, u Novom Sadu.

Emilijina kolekcija nosi veoma važnu poruku – INVALIDITET NIJE IDENTITET.

Početak kolekcije nastao je inspirisan inkluzivnom modom, modom koja je raznolika, etična, održiva… Kasnije, kako se kolekcija dalje razvijala i upotpunjavala Emilija Zdravković koncentirsala se na rušenje pojma invaliditeta, koji je oduvek bio tabu tema. Emilija je stvorila kreacije za svaku priliku, za svaki stajling, miks i spoj koji ljudima daju snagu i hrabrost da se suprotstave etiketama i standardima i poručila nam – “Moda je moda, svi je zaslužujemo, mora biti ista za sve, bez obzira na pol, godine, invaliditet, boju kože…”.

Kolekcija “Demanetized” je dizajnirana sa mogućnošću podešavanja, kako širine tako i dužine. Sa zatezačima, kopčama, lancima, kaiševima, transponuje sve stege naših života, sva ograničenja i uklapanja u standarde koji su do skoro bili obavezni u svim sferama modernog društva.

Emilijina poruka je jasna – invaliditet nije prepreka, nije tabu. Invaliditet je hrabar i snažan.

Čestitamo Emiliji na još jednom velikom i uspešnom projektu, znamo da će nastaviti da predstavlja Univerzitet Metropolitan na najlepši način, kroz svaku narednu kolekciju koju bude stvarala.