Univerzitet Metropolitan Vam sa ponosom predstavlja novi projekat – MET Tutorijali powered by MET studenti sa Fakulteta informacionih tehnologija, Fakulteta za menadžment i Fakulteta digitalnih umetnosti.

 

Tutorijali su edukativnog karaktera, a kroz kratke video materijale imaćete priliku da steknete ili unapredite postojeća znanja i tehnike iz oblasti IT-a, menadžmenta i dizajna, kao i da dobijete korisne savete i saznate zanimljivosti koje do sada niste znali, iako ste se već susreli sa ovim oblastima.

Dizajn
IT
Menadžment
Modni dizajn
Dizajn tutorijal

Modelovanje stilizovanog „prop“ 3D modela u programu Maya Autodesk

Predavač: Natalija Milošević

U ovom tutorijalu se kreira 3D stilizovani mač i prolaze osnovne opcije programa Maya Autodesk. Nakon ovog tutorijala bićete upoznati sa kretanjem u ovom programu, osnovnim alatkama za pomeranje, rotaciju i skaliranje modela, kao i „extrude“ i „multi-cut“ alatkama.
PRIJAVI SE

IT tutorijal

Kako implementirati vizualno programiranje u Unity projekat

Predavači: Maja Ćosić i Stevan Jovanov

Cilj tutorijala je dodavanje mogućnosti za vizualno programiranje u Unity projektu tj. dodavenje Unity-evog Visual Scripting paketa. Za ovu vrstu programiranja koristimo grafove i blokove umesto korišćenja C# skripti.
PRIJAVI SE

Menadžment tutorijal

Kako napisati motivaciono pismo

Predavač: Anja Veličković

U tutorijalu predstavljen je značaj motivacionog pisma i kako na najbolji način napisati isto, kako bi osoba koja konkuriše za određenu poziciju bila primljena. Tutorijal sadrži sve neophodne elemente motivacionog pisma, upustva za pisanje i korisne savete prilikom pisanja.
PRIJAVI SE

IT tutorijal

Osnovno kretanje igrača u Unity-u

Predavači: Maja Ćosić i Stevan Jovanov

Cilj tutorijala je da u novom Unity projektu kreiramo igrača i da korišćenjem Visual Scripting-a dodajemo osnovno kretanje po x-osi tj. po horizontalnoj osi. Kretanje se vrši pritiskom na strelice za levo i desno, ili pritiskom tastera a i d.
PRIJAVI SE

Menadžment tutorijal

Kreiranje Google Forms ankete i predstavljanje funkcija

Predavač: Pavle Mitić

U ovom tutorijalu u video formatu, predstavljeno je kako sprovesti istraživanje na lak i efikasan način. Predstavljeno je korišćenje Google Forms-a i njegove funkcije za postavku istraživanja. Predstavljen je značaj tipa pitanja, oblika i vrsta odgovora ispitanika.
PRIJAVI SE

Dizajn tutorijal

Photoshop 1

Predavač: Tijana Vučetić

Cilj ovo tutorijala je da približimo Photoshop bez velikog napora, pokazivanjem mogućnosti kroz praktične primere. Nakon završenog kursa, imaćete i više nego dovoljno znanja koje može da se primeni na dizajn, foto editing, digitalno slikanje/crtanje i ostale sfere koje ovaj program obuhvata.
PRIJAVI SE

Modni dizajn tutorijal

Kako napraviti ceger od starih farmerica

Predavač: Emilija Zdravković

U ovom tutorijalu predavač će prikazati kako od starog komada odeće možemo dobiti novu torbu. Naučićete kako da napravite kreativan i unikatan poklon sebi, ili voljenima uz jedan par starih farmerica.
PRIJAVI SE

Dizajn tutorijal

After effects „value graph“

Predavač: Matija Božović

U ovom tutorijalu biće prikazana upotreba programa Value Graph. Možete naučiti na koji način da kreirate grafik u after effectsu i kako da kontrolišete animaciju. Pojasniće kako da kontrolišete brzinu kretanja grafika u animaciji bez njene promene trajanja.
PRIJAVI SE

IT tutorijal

Ubacivanje 2D sprajtova i 3D modela u Unity scenu

Predavač: Maja Ćosić

Ovaj tutorijal prikazuje Unity projekat i neke njegove mogućnosti. Pomoću ovog snimka možete naučiti kako funkcioniše ubacivanje 2D sprajta i 3D modela u Unity folder i scenu. Takođe, prolazi se i kroz opcije koje se tiču podešavanja asset-a.
PRIJAVI SE

Menadžment tutorijal

Kako unaprediti prezentacije

Predavač: Luka Vukomanović

U ovom tutorijalu govori se o značaju i unapređenju prezentacije. Upoznajemo se sa platformom Canva koja pruža bezbroj alata i mogućnosti koji mogu poboljšati dizajn, strukturu i izgled prezentacije. Predavač prikazuje kako prilagoditi sadržaj ciljnoj grupi, odnosno publici uz različite korisne elemente.
PRIJAVI SE

Dizajn tutorijal

Ručno oslikavanje tekstura na 3D modelu u programu Blender

Predavač: Natalija Milošević

U ovom tutorijalu ćemo oslikati jedan stilizovani 3D model i naučiti kako da ručno oslikamo teksture u programu Blender. Nakon ovog tutorijala bićete upoznati sa osnovnim opcijama i alatkama za bojenje tekstura u Blender-u, nakon čega ćete moći da oslikate bilo koji 3D model po svojoj želji.
PRIJAVI SE

IT tutorijal

Kreiranje 2D sprajtova u PhotoShop-u

Predavači: Maja Ćosić

Ovaj tutorijal vam omogućava da vidite način kreiranja 2D sprajtova u PhotoShop-u. Predavač prolazi različite četkice i prikazuje potrebne alate za rad. Takođe, prikazuje se i export sprajta.
PRIJAVI SE

Menadžment tutorijal

Kako se pripremiti za razgovor za posao

Predavač: Anja Veličković

Ovaj tutorijal prikazuje proces pripreme za razgovor za posao. Po fazama koje se odvijaju na razgovoru predavač nas upoznaje sa mogućim pitanjima, potom prikazuje greške i savete za ostavljanje što boljeg utiska.
PRIJAVI SE

Dizajn tutorijal

Kreiranje Mockup-a uz pomoć osnovnog znanja fotografije i fotošopa

Predavač: Neda Ignjatović

Zaboravite na traženje gotovih mokapova! Uz ovaj tutorijal, naučićete kako brzo i lako stvarati vlastite mokapove u fotošopu. Transformišite svoje dizajnerske veštine i poboljšajte svoj rad.
PRIJAVI SE

IT tutorijal

Osnove programskog jezika Python

Predavač: Stefan Mitić

U ovom videu je prikazan brz proces instalacije programskog jezika Python na Windows 10 operativnom sistemu, kao i više različitih primera koda u Command Prompt-u. Python spada u novije programske jezike koji omogućava razvoj različitih aplikacija, veb stranica i veštačke inteligencije u poslednje vreme.
PRIJAVI SE

Menadžment tutorijal

Razumevanje platforme Ripl: Sadržaj i funkcionalnost

Predavač: Petra Đorđević

Zašto koristiti komplikovane aplikacije za editovanje? Upoznajte Ripl, jednostavnu i efikasnu platformu koja će vam olakšati posao kreiranja atraktivnog sadržaja. Ripl predstavlja inovativnu platformu koja ima veliki broj funkcionalnosti, čineći proces editovanja brzim i jednostavnim.
PRIJAVI SE

IT tutorijal

2D Vektorske operacije u igrama

Predavač: Sofija Ilić

Ovaj tutorijal pruža sveobuhvatno uputstvo o primeni vektorskih operacija u razvoju video igara. Savladajte korake koji će vam pomoći da efikasno koristite 2D vektore za postizanje željenih efekata u vašim igrama.
PRIJAVI SE

Menadžment tutorijal

Veštine javnog nastupa: saveti i trikovi

Predavač: Anja Veličković

Ovaj tutorijal pruža sveobuhvatno znanje o veštinama javnog nastupa, savete i trikove koji će vam pomoći prilikom daljeg razvoja karijere. Pored toga, ovaj tutorijal pruža uvid u osnove komunikacije i javnog nastupa, sa posebnim fokusom na verbalnu i neverbalnu komunikaciju.
PRIJAVI SE

IT tutorijal

Kretanje karaktera iz prvog lica u 3D prostoru (FPS Kontroler)

Predavač: Uroš Lazarević

U ovom MET Tutorijalu naučićete kako da implementirate kretanje karaktera iz prvog lica u 3D prostoru koristeći FPS (First-Person Shooter) kontroler. Korak po korak, otkrićemo kako da kreirate fluidno i precizno kretanje, kao i dodatne funkcionalnosti poput skakanja i interakcije sa okolinom.
PRIJAVI SE

Menadžment tutorijal

Kako upravljati svojom karijerom

Predavač: Anja Veličković

utorijal „Kako upravljati svojom karijerom“, donosi vam ključne smernice za postizanje profesionalnog uspeha. Od postavljanja ciljeva do izgradnje mreže profesionalnih veza, otkrijte korake ka ostvarenju vaših karijernih ambicija.
PRIJAVI SE

Dizajn tutorijal

Photo editing: Efekti

Predavač: Tijana Vučetić

U okviru tutorijala „Photo editing: Efekti“ obrađeni su efekti u fotošopu, predstavljen je način njihovog korišćenja i zanimljive primene istih. Otkrijte korake za jednostavno dodavanje vizualnih efekata i napravite atraktivne fotografije.
PRIJAVI SE

Pratite nas jer ćemo redovno objavljivati nove interesantne i korisne tutorijale sa zanimljivim temama!

PRIJAVITE SE I PRISTUPITE ŽELJENOM TUTORIJALU

Ime i prezime *

Kontakt telefon *

E-mail *

Izaberite tutorijal koji želite da pogledate: *

 


Pitajte nas

Ime i prezime*

E-mail *

Kontakt telefon *

Pitanje *