ODRŽAN KOSTITUTIVNI SASTANAK SDSN SAVETA LIDERA ZAPADNOG BALKANA

ODRŽAN KOSTITUTIVNI SASTANAK SDSN SAVETA LIDERA ZAPADNOG BALKANA

3.03.2022.

Konstitutivni sastanak Saveta lidera SDSN Regionalne mreže zapadnog Balkana (Leadership Council SDSN Regional Network Western Balkans), održan je 15. februara 2022. godine.

Predsednik Univerziteta Metropolitan profesor dr Dragan Domazet je među prvih 10 članova mreže Institucije i 15 članova SDSN VB Liderskog saveta.

SDSN je svetska mreža znanja za ciljeve održivog razvoja.

Mreža UN za rešenja za održivi razvoj (SDSN) osnovana je 2012. godine pod pokroviteljstvom generalnog sekretara UN. SDSN mobiliše globalnu naučnu i tehnološku ekspertizu da promoviše praktična rešenja za održivi razvoj, uključujući implementaciju Ciljeva održivog razvoja (SDG) i Pariskog sporazuma o klimi. SDSN blisko sarađuje sa agencijama Ujedinjenih Nacija, finansijskim institucijama, privatnim sektorom i civilnim društvom.

Glavni ciljevi i akcije SDSN VB su: da mobiliše obrazovne i istraživačke institucije, organizacije civilnog društva i privredne subjekte za postizanje Agende 2030. Agenda 2030, prepoznatljiva je po svojih 17 ciljeva održivog razvoja. Ciljevi održivog razvoja prevashodno treba da doprinesu smanjenju siromaštva, kao i nejednakosti i nepravde, uz to da utiču na uzroke i minimalizuju posledice klimatskih promena. Osnovni plan je da se to sprovede kroz: stvaranje i rad na javnoj, privatnoj, zajednici i institucionalnoj svesti, osećaju hitnosti i angažovanju, uključivanju regiona u analize i pristup i unapređenje obrazovanja o ciljevima održivog razvoja i zelenoj ekonomiji.
Način na koji Univerzitet Metropolitan može da doprinese rešavanju ovih važnih problema, između ostalog, jeste i što znanje, obrazovanje i IT imaju veću moć i brzinu transformacije nego ikada, što ih čini glavnim generatorom promena.

Takođe, Univerzitet Metropolitan će u budućnosti nastojati da akreditacije novih studijskih programa na svim nivoima studija koncipira po konceptu održivog razvoja.