Nagrada ULUPUDS-a za profesorku Svetlanu Smolčić Makuljević i monografiju iz oblasti istorije umetnosti – Manastir Treskavac

Nagrada ULUPUDS-a za profesorku Svetlanu Smolčić Makuljević i monografiju iz oblasti istorije umetnosti – Manastir Treskavac

31.10.2019.

Tradicionalne nagrade Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) svečano su uručene na 64. Sajmu knjiga u Beogradu, a jednu od vrednijih nagrada je dobila i profesorka Fakulteta digitalnih umetnosti, dr Svetlana Smolčić Makuljević. Objavljivanje nagrađene monografije profesorke Univerziteta Metropolitan su podržali Ministarstvo kulture i informisanja, kao i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

 

Manastir Treskavac kod Prilepa (Makedonija) je predmet naučnog proučavanja profesorke dr Svetlane Smolčić Makuljević više od jedne decenije, i knjiga je rezultat tog ogromnog i predanog rada. Ovo veoma obimno i detaljno delo prikazuje sve aspekte umetničkih dometa arhitekture i slikarstva manastira i njegovih crkava, što doprinosi razvoju i trajanju kulturne baštine od zaborava. Autorka je u monografiji koristila izvore i bogatu relevantnu bibliografiju. Ovu publikaciju preporučuju recenzije akademika Mirjane Živojinović i profesora dr Miodraga Markovića, dopisnog člana SANU.

 

Korice nagrađene monografije – Manastir Treskavac, koja je osvojila prestižnu nagradu, i koja je oduševljavala sajamsku publiku čitave nedelje, kao i sam stručni žiri u čijem sastavu su bili: David Vartabedijan (predsednik), Danijela Paracki i Zoja Bojić, dizajnirao je bivši student i stipendista Univerziteta Metropolitan, sada diplomirani Grafički dizajner, Ivan Tabaković. Istovremeno je na sajmu bila izložena i monografija sa drugim dizajnom korica, koju je uradila takođe studentkinja i stipendistkinja Fakulteta digitalnih umetnosti, Ikonija Zdravković.

 

Čestitamo našoj profesorki Svetlani Smolčić Makuljević, čija je monografija – Manastir Treskavac u izdanju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu osvojila vrednu nagradu ULUPUDS-a, kao najbolja monografija iz oblasti Istorije umetnosti, na upravo završenom 64. Sajmu knjiga u Beogradu.