Trajanje kursa: 4 nedelje
Početak kursa: Kurs će početi sa realizacijom od oktobra meseca, u zavisnosti od formiranja grupe
Online nastava (sistem za e-učenje Univerziteta Metropolitan i konsultacije sa predavačem) u kombinaciji sa radionicama (utorkom i četvrtkom od 19h) koje se održavaju na Univerzitetu Metropolitan ili koje možete pratiti uživo putem live stream-a.
Sertifikat Univerziteta Metropolitan po završetku kursa
Promo cena: 150€ (10% popusta za studente Univerziteta Metropolitan)
Mogućnost plaćanja i Bitkoin-om.
ONLINE PRIJAVA
Prijavite se, postanite ekspert za Bitkoin i kriptovalute i budite deo finansijske revolucije!

Evolucija novca

Razmena

Zlato

Kovani novac

Papirni novac

Platne kartice

Kriptovalute

 

 
 

Svetski stručnjaci kažu da će novac kakav poznajemo u narednim decenijama zameniti Bitkoin i kriptovalute, tj. takozvani elektronski novac o kome se kod nas malo zna. Bitkoin je valuta koja je postala vrednija od zlata prvi put u istoriji čovečanstva.

 

Većina je čula za Bitkoin valutu, ali je manje poznato da je to samo jedna od preko 1000 različitih kriptovaluta koje možete naći na internetu. Trenutna vrednost tržišta kriptovaluta je preko 150* milijardi dolara.

 

*Izvor: www.coinmarketcap.com/coins/ za dan 10. oktobar 2017.

Koji je cilj kursa?

Kurs ima za cilj da upozna polaznike sa osnovama kriptovaluta i blockchain tehnologije za koji nije neophodno predznanje.

 
Kurs polaznicima omogućava razumevanje osnovnih teorijskih principa na kojima počivaju kriptovalute i blockchain tehnologija, razumevanje njihovog potencijala i mogućnosti za primenu, kao i sticanje osnovnih praktičnih znanja kad je u pitanju korišćenje kriptovaluta: kupovina, prodaja, slanje, primanje i skladištenje kriptovaluta.

 • Kratka istorija novca i uvod u Bitkoin
 • Uvod u Blockchain, Rudarenje, Altkoini, Digitalni novčanici i berze kriptovalute
 • Kriptovalute i regulatorni okvir
 • Kriptovalute u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju
 • Alternativne primene blockchain tehnologije

Šta ćete naučiti?

 • Osnovno poznavanje evolucije novca i prednosti i mana različitih tipova novca
 • Poznavanje istorije bitkoina i njegovih specifičnosti
 • Slanje, primanje i skladištenje bitkoina. Praćenje bitkoin transakcija
 • Kupovina i prodaja kriptovaluta, razumevanje rada berzi i načina formiranja cene kriptovaluta
 • Upoznavanje sa drugim bitnim kriptovalutama i njihovim osnovnim karakteristikama
 • Razumevanje problema oko uklapanja kriptovaluta u postojeći finansijski i pravni sistem
 • Poznavanje trenutne situacije oko prihvatanja bitkoina u različitim zemljama
 • Osnovno poznavanje blockchain tehnologije i razumevanje mogućnosti za primenu te tehnologije u različim oblastima
Svim polaznicima predavač je na raspolaganju tokom celog kursa za konsultacije u prostorijama Univerziteta Metropolitan, preko Skype-a (u terminu prema dogovoru sa studentima), primenom pričaonice (četa) ili foruma predmeta koje nudi e-Learning sistem Univerziteta Metropolitan, kao i preko mail-a.

SAVLADAJTE BITKOIN I SVET KRIPTOVALUTA UZ ALEKSANDRA MATANOVIĆA – MASTER IZ OBLASTI DIGITALNIH VALUTA

Aleksandar Matanović je završio Master studije iz oblasti Digitalnih valuta, na Univerzitetu u Nikoziji, na Kipru. Osnivač je servisa za otkup i prodaju Bitkoina (ECD.rs), vlasnik CoinTelegraph franšize za Srbiju i jedan od osnivača „Bitkoin Asocijacije Srbije“.
 
Aleksandar je kao i mnogi drugi počeo sa rudarenjem, ali brzo shvatio koliki je zapravo potencijal ove tehnologije.
 
Redovan je govornik na temu kriptovaluta i blockchain tehnologije na lokalnim i međunarodnim događajima. Njegova misija je da edukuje polaznike o budućnosti finansija i duboko veruje da je blockchain revoluciju nemoguće zaustaviti. Trudi se da bude što aktivniji učesnik te revolucije, pre svega kroz širenje svesti i izgradnju lokalne infrastrukture za korišćenje kriptovaluta.

Aleksandar

Gostujući predavači

Mališa Pušonja

Mališa Pušonja

Mališa Pušonja voli da imenuje stvari koje niko nikada nije imenovao. Veruje da kada to uradite dobijate nove obrazce i čitav novi svet iza. Ovo je pogotovu tačno u kontekstu MVP-a i building faze.
 

Ivan Bjelajac

Ivan Bjelajac

Ivan Bjelajac je izvršni direktor kompanije MVP Workshop, koja u svom portfoliju ima nekoliko projekata zasnovanih na blockchain-u i kriptovalutama.
 

Žarko Ptiček

Žarko Ptiček

Žarko Ptiček je član Statutarne komisije RNIDS оd 2012. godine i od 2015. godine Abitar u Komisiji za rešavanje sporova povodom registracije nacionalnih internet
 

Uvod u Bitkoin i kriptovalute – Plan i program kursa

Nedelja

Naziv predmeta

Opis predmeta

Rezultat – znanja ili veštine koje student treba da dobije

1

Kratka istorija novca i uvod u bitkoin

Šta je novac? Zašto je nastao? Osnovne funkcije novca. Evolucija novca: trampa – metalni novac – papirni novac – nacionalne valute – kriptovalute. Nastanak bitkoina i kratka istorija. Sličnosti i razlike između bitkoina i drugih tipova novca. Monetarna politika bitkoina. Kako bitkoin ispunjava osnovne funkcije novca?

Razumevanje zašto je novac bitan, zašto i kako je nastao i čemu služi. Razumevanje osnovnih funkcija novca i kako različite vrste novca obavljaju te funkcije. Razumevanje prednosti i mana različitih tipova novca.
Razumevanje, na osnovnom nivou, šta je bitkoin, po čemu je specifičan i kako funkcioniše. Mogućnost da se uporedi sa tradicionalnim valutama i sagledaju prednosti i mane u odnosu na njih.

1

Uvod u blockchain

Osnove blockchain tehnologije. Primena blockchain tehnologije na primeru bitkoina. Kako ova tehnologija rešava “problem vizantijskih generala” i gde se sve može primeniti.

Razumevanje osnova blockchain tehnolgije i zašto je neki smatraju najvećom tehnološkom inovacijom od pojave interneta. Razumevanje kako blockchain tehnologija rešava problem poverenja u decentralizovanoj mreži. Mogućnost da se sagledaju potencijalne primene blockchain tehnologije i van sfere novca.

2

Rudarenje

Kako nastaje bitkoin i kako se formira blockchain? Koja je uloga “rudara” u tom procesu i kako bivaju nagrađeni? Zašto je bitno da rudara bude što više i zašto je potreban jak hardver da bi moglo da se rudari?

Razumevanje procesa potpisivanja transakcija, njihove verifikacije, kreiranja blokova transakcija i formiranja blockchaina od tih blokova. Razumevanje uloge rudara u svim tim procesima kao i osnovnih stvari o kriptografskim algoritmima koji su u pozadini procesa rudarenja.

2

Altkoini

Koji sve tipovi kriptovaluta postoje? Upoznavanje sa najznačajnijim kriptovalutama (pored bitkoina), kao što su: Ethereum, Ripple, Litecoin, Dash…

Poznavanje osnovnih tipova kriptovaluta, kao i nekoliko najznačajnijih kriptovaluta. Razumevanje njihovih sličnosti i razlika u odnosu na bitkoin.
Razumevanje gde i kako se mogu primenjivati.

3

Digitalni novčanici i berze kriptovaluta

Kako i gde se kriptovalute mogu čuvati? Tipovi novčanika: onlajn, desktop, mobilni i papirni. Bezbednosne mere neophodne za sigurno čuvanje. Slanje i primanje kriptovaluta. Kako funkcionišu berze kriptovaluta? Kako se formira cena kriptovaluta? Koje su najveće berze kriptovaluta? Problemi sa kojima se te berze suočavaju? Mere opreza koje korisnik berze treba da preduzme.

Poznavanje osnovnih tipova novčanika kao i slanja i primanja transakcija koristeći neki od novčanika.
Razumevanje prednosti i mana svakog od tipova novčanika. Poznavanje osnovnih bezbednosnih procedura koje je potrebno primeniti kako bi se kriptovalute čuvale na siguran način. Šta su berze kriptovaluta i zašto su bitne. Razumevanje kako se formira cena kriptovaluta. Prepoznavanje razlika između berzi kriptovaluta, klasičnih berzi i berzi novca. Poznavanje osnovnih rizika prilikom korišćenja berzi kriptovaluta kao i načina da se ti rizici umanje.

3

Kriptovalute i regulatorni okvir

Pravni izazovi sa kojima se susreću kriptovalute i njihovi korisnici. Kako kriptovalute ubaciti u postojeći pravni okvir i da li je to uopšte moguće ili je potrebno definisati potpuno nov pravni okvir za kriptovalute? Stav centralinih banaka o kriptovalutama. Koncept nacionalne kriptovalute.

Razumevanje poteškoća pri pokušaju primene postojećih pravnih okvira na kriptovalute. Razumevanje zašto je generalno teško regulisati decentralizovane sisteme.
Poznavanje nekoliko primera pokušaja regulisanja kriptovaluta i razumeti ograničenja koja tu postoje.
Razumevanje izazova koji za centralne i komercijalne banke predstavljaju kriptovalute.

4

Kriptovalute u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju

Koliko se kriptovalute koriste u razvijenim zemljama, a koliko u zemljama u razvoju? Koje zemlje prednjače kada su kriptovalute u pitanju? Koje zemlje su pogodno tle za dalji razvoj kriptovaluta?

Razumevanje potencijala za dalje širenje kriptovaluta u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju.
Razumevanje problema koje kriptovalute mogu rešiti u određenim zemljama, kao i prepreka na koje nailaze.

4

Alternativne primene blockchain tehnologije

Za šta se blockchain tehnologija može koristiti osim za kriptovalute? Pregled oblasti primene: finansije, osiguranje, autorska prava, medicina, logistika, upravljanje, baze podataka…

Razumevanje blockchain tehnologije, njenog potencijala i izazova u praktičnim primenama. Prepoznavanje mogućnosti za primenu blockchain tehnologije u različitim situacijama, kao i sposobnost da se sagledaju prednosti i nedostaci koje bi takvo rešenje donelo.

UNOVČITE STEČENO ZNANJE

Standardna cena

Promo cena za upis do 09. marta 2018.

Dodatnih 10% popusta za studente Univerziteta Metropolitan

200€

150€

135€

 
PRIJAVITE SE

 
 

2009.
Prvi bitkoini nastali su u januaru 2009. Još uvek se ne zna ko je tvorac bitkoina.
U maju 2010., 2 pice su prodate za 10.000 bitkoina
2010.

U nekim delovima Švajcarske možete plaćati porez u bitkoinima.

U Japanu je bitkoin legalno sredstvo plaćanja.

Procesorska snaga bitkoin mreže je oko 7.500 puta veća od procesorske snage 500 najvećih svetskih superkompjutera zajedno!

Transakcije u kriptovalutama su skoro trenutne i skoro besplatne, bez obzira na iznos i udaljenost između pošiljaoca i primaoca.

Mnoge centralne banke planiraju stvaranje nacionalnih kriptovaluta.

IBM, J.P. Morgan, Intel, Sberbank, Samsung, Microsoft… samo su neke od kompanija koje rade na rešenjima baziranim na blockchain tehnologiji.