Marina Kostić, docent na Fakultetu digitalnih umetnosti sa Univerziteta Metropolitan, ima samostalnu izložbu u Poznanju (Poljska) koja će biti otvorena u galeriji Jak do 28. aprila 2017. gdine. Izložba je realizovana po pozivu kustosa galerije Jak iz Poznanja, koji su Marinin rad primetili pre par godina na internacionalnoj koloniji tapiserista na kojoj je učestvovala sa umetnicama iz Poljske. U toku trajanja izložbe biće organizovano stručno vođenje i razgovor sa umetnicom.

 

Izložba pod nazivom –  Between Wish and Possibility govori o prošlosti koja je puna zaboravljenih predmeta kojima kreiramo istoriju. Predmeti cirkulišu, traju i pronalaze svoje mesto implementirani kroz nove narative. Gobleni, vezovi, fotografije predstavljaju nostalgična svedočanstva iz detinjstva, a u isto vreme i simbole koji određuju kolektivni identitet jednog vremena.

 

Marina je takođe istakla da u seriji – Male privatne istorije, akcenat stoji na zanatski proizvedenim tekstilima i fotografijama koje je pronašla u svom okruženju i koristi ih kao sredstvo, a u isto vreme i polazište za stvaranje. Vezu između ovih elemenata i sopstvenog likovnog izraza pronalazi u interpretaciji svakodnevice. Male privatne istorije se odnose na našu percepciju prošlosti i sadašnjosti, materijalnog i duhovnog i svakodnevicu pomešanu sa stvarnim, nadograđenim ili čak izmišljenim sećanjima.

 

Radovi obuhvaćeni ovom postavkom kroz različite tehnike, podjednako moderne i tradicionale, reflektuju Marinino poimanje tekstila u umetnosti danas. Oni istovremeno daju odgovore i postavljaju pitanja o percepciji doma, porodice, sopstvenom i kolektivnom identitetu, istoriji sećanja, upotrebi zanata u umetnosti i izmeštanju tradicionalnih simbola u savremeni kontekst. Tako indukovani formiraju nova dokumenta i svedočanstva brojnih ličnih istorija.

 

U nastavku možete pogledati delić atmosfere sa otvaranja izložbe – Between Wish and Possibility.