Na Fakultetu za menadžment Univerziteta Metropolitan u sredu 15. marta, generalni direktor CEDEF-a Maja Barać Stojanović održala je predavanje studentima osnovnih studija na temu „Regrutacija i selekcija kandidata – iskustva iz prakse“.

 

Na predavanju su studenti mogli da nauče šta je to što poslodavac traži od potencijalnih kandidata, kako da se pripreme i ponašaju na razgovoru za posao, kako da napišu dobar CV i da ga istaknu iz mase drugih, a koji svakodnevno stižu na mejlove poslodavaca, pa čak i kako da se obuku za razgovor za posao.

 

Studente je najviše interesovalo kako da odgovore na specifična pitanja koje im poslodavci postavljaju, kako da tremu koja je prirodna eliminišu i usmere je da ona bude stimulativna, a ne parališuća. Saznali su koliko je važno pratiti uslove konkursa i ne slati na svaki konkurs svoj CV, a akcenat je bio na izuzetnim, praktičnim i korisnim znanjima koja mogu da iskoriste već sutra.

 

Maja Barać Stojanović je još 2009. godine bila jedan od deset odabranih polaznika „Train the Trainer“ programa Evropske banke za obnovu i razvoj – EBRD, u segmentu upravljanja ljudskim resursima u malim i srednjim preduzećima, nakon čega je realizovala i niz obuka za MSP u Srbiji.

 

Centralno evropski forum za razvoj – CEDEF, kao ekspertska organizcija koja se zalaže za održiv regionalni razvoj, za aktivnu primenu energetske efikasnosti, OIE i zaštite životne sredine, već dugi niz godina organizuje stručne prakse za studente sa različitih fakulteta, gde mladi ljudi imaju mogućnost da steknu prvo radno iskustvo, da nauče osnove poslovanja i da učestvuju u različitim projektima.