Na Univerzitetu Metropolitan u Beogradu 4. i 5. aprila 2017. godine, održana je dvodnevna radionica „Metodološki vodič za inovacije“ pod organizacijom Univerziteta Metropolitan u okviru Erasmus+ projekta IF4TM, čiji je koordinator Univerzitet u Kragujevcu, a realizuje se u Konzorcijumu od 18 partnera iz Velike Britanije, Austrije, Italije, Portugala, Slovenije i Srbije – 5 EU institucija, 7 visokoškolskih ustanova iz Srbije, 3 poslovna inkubatora i 1 preduzeće iz Srbije, kao i Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja i Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije.

 

Radionica je bila namenjena profesorima, istraživačima i studentima Univerziteta Metropolitan. Prvog dana održavanja radionice, učesnici su imali priliku da čuju nešto više o osnovnim principima inovacija i inovacionom ciklusu, modeliranju inovacija (istraživanje tržišta, analitički dizajn, tehnička izvodljivost, testiranje i redizajn, proizvodnja, distribucija i marketing), kao i o načinu jačanja kapaciteta za finansiranje inovacija i istraživanje. Drugog dana radinice diskutovalo se o komercijalizaciji istraživačkih rezultata (finansijski mehanizmi, zaštita intelektualne svojine, inovacioni ekosistem, komercijalizacija) i uspostavljanju Univerzitetske inovacione platforme na univerzitetima u Srbiji. Jedna od sesija bila je posvećena i predstavljanju Zakona o visokom obrazovanju Republike Srbije.

 

Bilo nam je zadovoljstvo što smo imali priliku da kroz ove radionice i teme prenesemo nešto novo svima koji su bili prisutni. Univerzitet Metropolitan će nastaviti sa programima ovog tipa i u budućnosti, jer je znanje uvek na prvom mestu.