Centar za promociju nauke održao je doručak za medije 11. aprila 2017. godine u Naučnom klubu, povodom drugog izdanja manifestacije Art + Science. Pobednici drugog ciklusa nacionalne selekcije za 2016/17. godinu su Marija i Milan Ličina.

 

Marija Ličina je završila master studije dizajna novih medija na Univerzitetu Metropolitan. Radi kao slobodan dizajner i deo je Hostile Takeover Visual Lab-a. Svoje polje istraživanja pronalazi u tradicionalnoj i računarskoj animaciji, video-produkciji, ilustraciji i grafičkom dizajnu.

 

Milan Ličina je završio studije dizajna interaktivnih medija na Fakultetu digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan u Beogradu, gde radi kao docent. Osnivač je Hostile Takeover Visual Lab-a. Učesnik je više grupnih izložbi, autor nekoliko samostalnih performansa i deo je dizajnerskog tima u kreativnom kolektivu „Galerija 12+“.

 

Marija i Milan Ličina su predstavili rad pod nazivom „Dalekima…“ zamišljen kao audio-vizuelno iskustvo neograničenog trajanja koje se bavi mogućom komunikacijom na međucivilizacijskom nivou. Publika je postavljena u izolovani, izvanvremenski i izvandimenzionalni prostor, suočena sa sistemom za slanje poruka inteligentnim bićima u svemiru. Kroz analizu i proučavanje neverbalnih oblika komunikacije, autori postavljaju pitanje na koji način svesna bića mogu ostvariti smisleni kontakt i univerzalno razumevanje. U likovnom smislu delo je triptih koji čine kombinacija generativne, vizuelne i muzičke umetnosti, kao i svetlosnih instalacija.

 

Njihovi radovi će premijerno biti prikazani 27. aprila 2017. godine u Dvorani Kulturnog centra Beograd.